KLÄDKODER

Vet du inte vad du ska ha på dig? Med hjälp av den här sidan hoppas vi att du lättare kan förstå vad en viss klädkod innebär, och vad du bär klä dig i!

Udda Kavaj

Udda kavaj är den minst formella klädkoden i Sverige, men betraktas inte som en ‘officiell’ klädkod, trots att den blivit allt vanligare. Det finns därför ingen hundraprocentig sanning i vad som menas med klädkoden. Nedanstående text blir av den anledningen lite av en egen tolkning från vår sida, men också lite av en garanti då andra versioner av klädkoden snarare tenderar att vara mindre formella än den nivå som vi lagt den här beskrivningen på. Klär du dig enligt nedan är du alltså på säkra sidan.

Klädkoden Udda kavaj brukar vanligtvis förekomma på enklare middagar, luncher, eller andra tillställningar då man tycker att kostym blir för formellt. Det är ett enkelt sätt att klä upp sig på, samtidigt som man som värd inte sätter för stora krav på gästerna.

Udda Kavaj – Herrar

för damer klicka här

Precis som det låter så innebär udda kavaj att man klär sig i kavaj av annat tyg och färg än de byxor man har på sig, vilket skiljer det från en kostym där kavaj och byxor ska vara av samma tyg och färg. Dock så finns det ytterligare regler att rätta sig efter. Viktigt att tänka på är att klädkoden udda kavaj fortfarande betyder att man ska klä upp sig, läs gärna vidare nedan för att förstå vad det innebär.

 • Kavaj ska bäras, men får inte vara i samma tyg eller färg som byxorna. En blazer är ett utmärkt val. I och med att det är en udda kavaj så finns här möjlighet att bära något med  annan utformning, eller som är sydd i annat tyg än vad som vanligtvis hör till en flerdelad kostym. Det går dock alldeldes bra att använda samma kavaj som hör till din kostym.
 • Skjortan får vara i valfri färg.
 • Byxorna ska alltså inte vara i samma tyg eller färg som kavajen, men man bör undvika jeans. Kortbyxor är självfallet helt förbjudet.
 • Skorna ska vara av typen finskor, och här är det lite öppet för egen tolkning. Du bör helt undvika arbetsskor, promenadskor eller  gymnastikskor samt liknande. Lackskor är här för fint, och ska inte heller bäras.
 • Fluga eller slips är valfritt och behöver inte bäras om man inte vill. Sen att det passar väldigt bra, och är snyggt, är en annan femma.

Övrigt

En klassisk regel säger att skorna  ska vara svarta efter kl 18, och det är därför något man kan försöka rätta sig efter om man ska på en tillställning som äger rum på kvällen. Många anser dock att detta inte är nödvändigt då man använder ljusa byxor.  Det är troligen en följd av det estetiska i att bära bruna skor till ljust ljusa byxor, och att modet tenderat att lyfta fram just bruna skor framför svarta. Regeln med svarta skor efter kl 18 är troligen en kvarleva från en tid då det var självklart att bära mörk aftonklädsel efter kl 18, exempelvis mörk kostym eller frack, två plagg som helt klart kräver svarta skor.

 Kan jag inte ha jeans till kavajen? – Jeans har en ganska tydligt stämpel som vardagsplagg eller till och med arbetsplagg. Ska du klä upp dig är det därför en fördel att välja en annan byxa än just jeans. Vill du absolut ha jeans skall de vara mörka, och av en prydlig modell. Ljusa jeans, eller jeans med ett slitet intryck går bort helt.

Måste jag ha skjorta?  Till kavaj så har man skjorta. Vill du ge ett ledigare intryck går det dock att ha en tunn tröja över skjortan. En elegant polotröja eller liknande kan fungera istället för skjorta om tillställning är mindre formell.

 

Udda Kavaj – Damer

Att definiera vad Udda kavaj innebär för damer är inte helt enkelt. Det beror delvis på att klädkoder för damer inte alls är lika precisa som de för herrar, och det gäller även här. Att tänka på är att du ska vara uppklädd, men inte formellt uppklädd. Om du klär dig på ett sätt som känns finare än vad du skulle ha på dig till vardags så är du troligtvis på rätt väg. Exempel på detta kan vara en snyggare byxa eller kjol och en valfri överdel, eller en enklare klänning. Undvik gärna jeans, för kort kjol eller klänning, samt för djup urringning.

2 comments for “Udda Kavaj

 1. Filip
  September 6, 2021 at 17:34

  Hej

  Tankar kring udda kavaj med väst? Hur bör man tänka ang. färgkoder. Funkar slips till?

  Tack!

  • Kladkoder
   November 3, 2021 at 14:52

   Hej Filip,
   Intressant fråga! Jag tycker absolut att det går att ha väst till klädkod “udda kavaj”, men då kavaj och byxor ej bör vara i samma färg så bör inte heller kavaj och väst vara i samma färg. Det blir istället ett tillfälle då man kan ta ut svängarna lite i val av väst. Slips till fungerar absolut. Udda kavaj med både väst och slips kommer dock ge ett mer uppklätt intryck och närmar sig klädkod “kavaj” i stilnivå.
   Vänligen,
   Edward, Kladkoder.nu

Är något fel? Undrar du något?

Det finns en chans att du som läsare kan mer om det här ämnet än vad jag gör. Det kan också vara så att du skulle vilja ställa en fråga. Oavsett vilket så uppskattar jag om du skriver till mig! Lämna en kommentar nedan och bidra till att göra sidan bättre. Bra frågor kan komma att publiceras, antingen här eller någon annanstans på hemsidan.

Jag svarar på alla frågor och kommentarer!