KLÄDKODER

Vet du inte vad du ska ha på dig? Med hjälp av den här sidan hoppas vi att du lättare kan förstå vad en viss klädkod innebär, och vad du bär klä dig i!

Kostym

Klädkod kostym är traditionellt och historiskt sett något som betyder maskerad och utklädnad, dvs maskeradkostym. Slår vi upp ordet kostym i en synonymordbok på nätet får vi följande svar:

  1. byxa och kavaj, mansdräkt, dress, klädsel, habit, svid, rigg, garderob
  2. hel klädedräkt, dräkt, utstyrsel; teaterdräkt, maskeraddräktDet är alltså punkt 2 som historiskt varit den allmänna innebörden för ordet kostym. Idag används ordet dock till allra största del synonymt med innebörden “byxa och kavaj i samma tyg och färg”, det vill säga mer åt punkt 1 ovan. Slår vi upp de engelska orden skulle vi snabbt jämföra ordet suit med ordet costume.

Den här sidan har dock ingen ambition av att undervisa i historia, och inte heller middagsinbjudningar brukar vilka vara historieböcker. Så hur ska man då tolka det om man får en inbjudan där det står klädkod kostym? I 99,99% av fallen är det klädkoden kavaj som avses. Inbjudaren har alltså bristande kunskap i innebörden av olika klädkoder. Jag kommer inte redogöra mer för hur du bör klä dig här, utan hänvisar istället till vår sida om just klädkoden kavaj som du finner HÄR!

Är något fel? Undrar du något?

Det finns en chans att du som läsare kan mer om det här ämnet än vad jag gör. Det kan också vara så att du skulle vilja ställa en fråga. Oavsett vilket så uppskattar jag om du skriver till mig! Lämna en kommentar nedan och bidra till att göra sidan bättre. Bra frågor kan komma att publiceras, antingen här eller någon annanstans på hemsidan.

Jag svarar på alla frågor och kommentarer!