KLÄDKODER

Vet du inte vad du ska ha på dig? Med hjälp av den här sidan hoppas vi att du lättare kan förstå vad en viss klädkod innebär, och vad du bär klä dig i!

Högtider

Olika högtider

4 comments for “Högtider

 1. Daniel
  August 29, 2021 at 08:02

  I er text kring frackbyxor framkommer ett potentiellt problem!

  “Byxor, svarta med revärer, i samma tyg
  som fracken.”

  Denna mening tillåter att någon dyker upp i adidas tre-sträck sålänge det svarta tyget är matchande frack-jackan.

  Alternativt att revärerna är av frackjackans-tyg.

  Ni borde beskriva det på följande sätt för att vara tydliga men även tydligare kring kravet på revärer:

  Byxor i samma tyg som fracken, med sidenrevärer.

  • Kladkoder
   November 3, 2021 at 14:54

   Hej Daniel,
   Tack för din kommentar! Du har såklart helt rätt, och vi ska förtydliga texten. Det är svarta byxor i samma tyg som frackjackan som gäller. Byxorna ska ha svarta sidenrevärer.
   Vänligen,
   Edward, Kladkoder.nu

   • Leif Hjärne
    September 9, 2022 at 21:10

    När jag var ung (det var på femtitalet; länge sedan!) ansågs det fel — det sågs som pinsamt när någon gjorde felet — att använda smokingens revärförsedda byxor till fracken, vars byxor absolut icke fick ha revärer. Det vore intressant att höra från en välrenommerad londonskräddare från Saville road vad som verkligen gäller. Numera har väl den gamla regeln tappat sin färg, och det är väl en rimlig utveckling att man numera kan ha samma byxor till båda, som väl ofta anskaffas tillsammans och i samma tyg. Men jag tycker nog att revärerna inte ser så snygga ut när de sticker fram under frackrocken, de förtar lite av högtiden i högtidsdräkten!

    • Kladkoder
     August 5, 2023 at 09:43

     Hej Leif,
     Jag var inte med på 50-talet, men i min värld så har revärer alltid varit en del av frackbyxan. Jag äger själv ett par vintage-frackar sydda 40-50-tal där byxorna har revärer (det ena paret dock ej i siden vilket är standard idag). Däremot har dessa frackar ett grövre och finare tyg än vad exempelvis många nyköpta frackar och smokingar har idag. Det är såklart viktigt att byxan är i samma tyg som jackan och därför kan det vara vanskligt att använda samma byxor till båda. Sedan finns det olika åsikter om dubbla respektive enkla revärer, och om byxan ska ha frontveck/pressveck eller inte. Den diskussionen lägger jag mig inte i här. Tvärtemot dig tycker jag att snygga sidenrevärer förhöjer intrycket av fracken.
     Vänligen,
     Edward, Kladkoder.nu

Är något fel? Undrar du något?

Det finns en chans att du som läsare kan mer om det här ämnet än vad jag gör. Det kan också vara så att du skulle vilja ställa en fråga. Oavsett vilket så uppskattar jag om du skriver till mig! Lämna en kommentar nedan och bidra till att göra sidan bättre. Bra frågor kan komma att publiceras, antingen här eller någon annanstans på hemsidan.

Jag svarar på alla frågor och kommentarer!