KLÄDKODER

Vet du inte vad du ska ha på dig? Med hjälp av den här sidan hoppas vi att du lättare kan förstå vad en viss klädkod innebär, och vad du bär klä dig i!

Högtidsdräkt

Högtidsdräkt är den mest formella klädkoden i Sverige. Tyvärr så håller den delvis på att försvinna i takt med att fracken blir allt ovanligare i gemene mans garderob. Detta skapar en negativ spiral som tyvärr är väldigt beklaglig, vilket är något som jag kommer att skriva om i ett blogginlägg inom kort. Klädkoden är dock fortfarande vanligt förekommande i den akademiska världen, i kungliga sammanhang samt nobelfesten och liknande. Klädkoden kan förekomma i lite olika varianter:

Högtidsdräkt
Civil högtidsdräkt
Akademisk högtidsdräkt
Högtidsdräkt m.o
Högtidsdräkt m.a.o
Högtidsdräkt u.o.

När bara Högtidsdräkt anges går det även bra att bära folkdräkt eller civil mässdräkt.  Civil högtidsdräkt innebär att den civila mässdräkt inte är välkommen då den har koppling till det militära. Vill man även utesluta folkdräkten går det bra att bara ange Frack som klädkod.

Vid Akademisk högtidsdräkt går det varken bra med folkdräkt eller civil mässdräkt. Akademisk högtidsdräkt har även lite andra anvisningar vad gäller framför allt färgen på herrarnas väst och damernas klänning. Mer om detta kommer det att skrivas om under en separat sida inom kort.

Förkortningarna m.o., m.a.o och u.o utläses med ordnar, med akademiska ordnar och utan ordnar. Detta anger om det är tillåtet att bära ordnar, föreningsband och medaljer till högtidsdräkten, vilket framför allt används i de kretsar där högtidsdräkten fortfarande är vanligt förekommande.

Högtidsdräkt – Herrar

för damer

Högtidsdräkt innebär för herrar frack. Även om order frack ursprungligen bara syftar på den rock man har på sig, så är begreppet frack ett helhetskoncept. Ett helhetskoncept innebär att klädkoden inte lämnar något utrymme för egen tolkning eller personlig touch.

 • Frack. Här finns det inga anvisningar, en frack är en frack.
 • Byxor, svarta med revärer, i samma tyg som fracken. Skall bäras upp med hängslen för att de ska få det korrekta fallet.
 • Vit frackskjorta. Frackskjortan kräver både manschettknappar och löstagbara bröstknappar, som köps separat.
 • Vit frackväst. Svart väst används dock i sammanhang då inga damer är närvarande, samt i den akademiska världen. Den akademiska högtidsdräkten innebär just frack med svart väst (och studentmössa/doktorshatt) för herrar.
 • Vit fluga, allt annat är fel.
 • Svarta lackskor.

Observera att man till fracken bär en specifik frackskjorta och en specifik frackväst.

Sidan kommer att fyllas på med mer information…

Högtidsdräkt – Damer

När klädkoden är “högtidsdräkt” bär damer långklänning, också kallad balklänning. Långklänningen skall gå ned till golvet och vara av fint tyg i festlig modell. Valfriheten är dock stor, men tänk på att klänningen ska vara extra fin. Bara för att klänningen går ned till golvet betyder det inte att den lämpar sig vid klädkod högtidsdräkt. Enklare tyger så som jeans, ylle eller bomull går bort. Urringningar är här tillåtet och klänningen kan även vara ärmlös. Bärs handskar ska de vara så långa att de täcker armbågarna. Tänk på att axlar bör vara täckta vid tillställningar som äger rum i kyrkan, så som exempelvis en vigsel.
Sidan kommer att fyllas på med mer information…

2 comments for “Högtidsdräkt

 1. Linus Callheim
  October 11, 2017 at 13:29

  Hur gör man med rektorskedja? Ses det som en orden? Bär man den till civil högtidsdräkt?
  Frågan gäller specifikt Ingengörsvetenskapsakademins höstbaluns.

  • Kladkoder
   March 3, 2018 at 13:03

   Hej Linus,

   En rektorskedja är ett tjänstetecken, ett insignium. Det bärs i de högtidliga sammanhang där personen deltar i egenskap av sitt ämbete, och inte privatperson. Står det civil högtidsdräkt på inbjudan åsyftas antagligen att mässdräkter och liknande ska undvikas. Det säger dock ingenting om ifall det är tillåtet med ordnar eller inte. I så fall får man skriva “civil högtidsdräkt u.o.” Ett insignium är inte samma sak som orden. Vill man inte att ämbetsinnhavare ska bära sina insignier till högtidsdräkten är det bara konstigt, och det finns inget sätt att skriva ut det i klädkoden, utan det får i så fall specificeras på annat vis.

   Vänligen,
   Edward, Kladkoder.nu

Är något fel? Undrar du något?

Det finns en chans att du som läsare kan mer om det här ämnet än vad jag gör. Det kan också vara så att du skulle vilja ställa en fråga. Oavsett vilket så uppskattar jag om du skriver till mig! Lämna en kommentar nedan och bidra till att göra sidan bättre. Bra frågor kan komma att publiceras, antingen här eller någon annanstans på hemsidan.

Jag svarar på alla frågor och kommentarer!