KLÄDKODER

Vet du inte vad du ska ha på dig? Med hjälp av den här sidan hoppas vi att du lättare kan förstå vad en viss klädkod innebär, och vad du bär klä dig i!

Smoking

Smoking är en klassiker inom festklädsel och är precis som fracken lite av ett helhetskoncept. Enligt etiketten så bär du aldrig smoking om det inte påbjuds av klädkoden.

Det finns många åsikter om klädkoden Smoking, och om vad som är rätt att fel. Att skriva en guide är därför lite vanskligt. Det som står nedan är därför mer av personliga åsikter, än “regler”. Håller du dig till vad som står här kommer ingen kunna säga att du klätt dig fel.

Smoking  – Herrar

för damer

I mitt tycke måste man nästan dela upp klädkoden smoking i två delar, dels smokingen som festplagg och dels smokingen som högtidsplagg. Enligt gammal regel så är smokingen primärt ett festplagg och skall ej bäras vid högtider. Vid högtider såsom bröllop, begravning, jubileum etc. så är högtidsdräkt den högsta klädkoden, därefter följer mörk kostym, kavaj och udda kavaj. Däremot har det blivit mer och mer vanligt att ha “Smoking” som klädkod på exempelvis bröllop för att bidra till en lite festligare stämning. Smoking är ju så att säga ett festplagg, och vill man ha ett festligt bröllop varför inte välja smoking?

Det går att se smokingen som en förenkling av högtidsdräkten där du har bytt vit väst och fluga mot svart, och bytt frackjackan mot en likadan jacka fast med knäppning och utan skört. Det finns historiska anledningar att se på smokingen på detta sätt, och många skulle säga att det är det ursprungliga sättet att bära smoking.

Smokingen har sedan den introducerades på 1800-talet dock genomgått förändring och utveckling, och idag behöver man verkligen inte förhålla sig till vad som var “Smoking” för 100 år sedan. Valfriheten och personlig anpassning är därför relativt stor när det kommer till klädkoden.

Smokingjkavajen

Kavajen är i stort en vanlig kostymkavaj, men med sidenslag. Slagen kan vara av typen spetsslag eller sjalslag, där spetsslag anses mer formellt och är av samma typ som frackens slag. Traditionellt har jackan alltid varit svart, precis som fracken, men det går även att välja en sammetskavaj i annan mörk färg såsom mörkblått eller mörkgrönt. Sammetskavajen har inspirerats av rökrocken (eng: smoking jacket) och anses mindre formellt. Det förekommer även vita smokingjackor och här kan du gärna gå in i en diskussion kring hur långt söderut du måste befinna dig, och hur varmt det måste vara för att den ska vara okej att bära. Det tänkte däremot jag inte göra. Undvik vit kavaj i Sverige vid formella sammanhang.

Ska du på ett mer formellt evenemang där Smoking påbjuds bör du hålla dig till svart jacka med spetskrage

Byxan

Svart byxa i samma tyg som kavajen (åtminstone i det fall du bär en svart kavaj) med sidenrevärer. I stort sett samma typ av byxa som vid frack, men viktigt att det är samma tyg. Du kan således bära dina frackbyxor endast om smokingkavajen är i samma tyg som frackkavajen.

Skjorta

Traditionellt en frackskjorta, dvs med flärpkrage och plats för löstagbara bröstknappar. Idag får du välja mer fritt utifrån tycke och smak. Utöver frackskjortan kan du välja en “smokingskjorta”. Smokingskjortan har ofta räfflat bröst eller bröst med piké och kommer med både plats för bröstknappar alternativt utformning där knapparna döljs av tyget. Smokingskjortor finns både med nedvikt krage och flärpkrage. Det är faktiskt även helt okej att bära en vanlig vit skjorta med nedvikt krage. Dock ska det finnas plats för manschettknappar, och bröstknappar höjer helt klart helthetsintrycket.

Västen

Till smoking bärst i första hand svart väst. Det är elegant och höjer helhetsintrycket av en smoking med enkel knäppning. Vid dubbel knäppning är det överflödigt då den inte kommer synas. Har du ingen väst går det bra utan även vid enkel knäppning.

Gördel
Gördel har varit en accessoar till smokingen som fungerar främst till enkelknäppt jacka med sjalslag. Den har dock gått en danande popularitet till mötes då det helt enkelt är få som tycker det är snyggt. Tycker du det är snyggt med gördel ska den bäras i mindre formellt sammanhang och till smokingjacka med sjalslag. 

Fluga
Flugan ska vara svart. Det finns de som experimenterar med färgglad fluga till smoking och det får stå för dem. Det ger lätt ett utklätt intryck medan den svarta flugan både är uppklädd och elegant.

Näsduk

Traditionellt vit, vilket också är mest formellt. Det går att variera med färgad näsduk, men du ska då vara stilmedveten för att inte förstöra helhetsintrycket och den elegans som smokingen normalt sett har. Du kan avstå från näsduk helt.

Skor

Traditionellt svarta lackskor (men välpolerade svarta läderskor går i mitt tycke också bra). Här kan du även variera med operapumps.

 

 

 

Smoking – Damer

Kommer inom kort…1 comment for “Smoking

  1. Carl Grubbström
    March 8, 2015 at 20:45

    Ett annat namn som känns vanligare för klädkoden smoking är aftonklädsel. Sen vore det bra att nämna att smoking utalas småking på svenska och inte engelska smoking. Det är inte vanligt att folk vet. På engelska heter det ju faktiskt toxido eller dinner jacket.

Är något fel? Undrar du något?

Det finns en chans att du som läsare kan mer om det här ämnet än vad jag gör. Det kan också vara så att du skulle vilja ställa en fråga. Oavsett vilket så uppskattar jag om du skriver till mig! Lämna en kommentar nedan och bidra till att göra sidan bättre. Bra frågor kan komma att publiceras, antingen här eller någon annanstans på hemsidan.

Jag svarar på alla frågor och kommentarer!